Приложение на конструкторите в детското развитие

От поколения конструкторите присъстват в игрите на децата. Когато наблюдавате комфорта на подреждането на цветни части с различни, интригуващи форми, всъщност сте свидетели на един изключителен, уникален процес на изучаване на формите и възможностите за комбинирането им.

Конструкторите позволяват на детето да се превърне в малък учен, който намира отговори на много важни въпроси: Колко сила трябва да се вложи, за да се свържат отделните сегменти? Какво ще се случи, когато бъдат съчетани? Как да реализирате собствените си идеи?

Разкриването на тези на пръв поглед прости въпроси, в очите на децата, се превръща в невероятно откритие, което с течение на времето им позволява да строят все по-сложни конструкции. Конструкторите за деца отговарят на естествените им нужди, т.е. непрекъснато удовлетворяване на любопитството. Те като малки математици преброяват, групират и се учат да мислят логично и аналитично.

Конструкторите могат да бъдат чудесно образователно средство за терапия.

Да играеш с конструктор не е задължително самостоятелно занимание. Когато заедно със своите приятели децата започнат „работа“ по нов строителен проект, ефектите ще бъдат не само задоволителни, но и изключително информативни. От импулса, който е спонтанно хвърлен, до окончателното изграждане, в което всеки член на групата има дял – трудно е да си представим по-свободен и по-лесен начин за развитие на социалните умения, да научите повече за различни гледни точки и намиране на компромиси.

Въпреки, че може да изглежда, че в тази игра става дума за изграждане на замък, град или всяка друга конструкция, това е много по-важен урок по емпатия, откритост към другите, решаване на проблеми и взаимна радост от успеха. Това е и начин за укрепване на връзките.

Безгрижните мигове, прекарани в аранжирането на превозни средства, изучаването на животинския свят или други окупиращи структури, ще останат в паметта с години.

Конструкторите имат дългогодишна традиция, така че те биха могли да се превърнат във връзка между възрастни и деца, свързващи поколенията.