Варненски ученици тестваха очила, симулиращи ефекта от въздействието на алкохола и различни опиати

„Неприятно, замъглено и размазано“. С тези думи ученици от Професионалната техническа гимназия във Варна определиха усещането да шофират със специални симулационни очила. Гимназистите споделиха, че са се чувствали дезориентирани, объркани и са се затруднили да спазват маркировката и да шофират.

„Толкова пиян не съм бил! Щях да се блъсна няколко пъти“, разкри 12-класник, който опита шофиране на лек автомобил с алко-очила, симулиращи концентрация на алкохол от 2.0 промила.

Целта на събитието бе да се покажат нагледно и да се осъзнаят законовите, здравните и социалните последици от шофиране след употреба на упойващи вещества. Така бе даден официален старт на училищната и градската кампанийна дейност, организирана от общинската дирекция Превенции в партньорство с Пътна полиция.

„Учениците във Варна видимо са запознати с рисковете от шофиране след употреба на алкохол. Сред тях обаче върлуват едни такива митове, че една чашка няма да им попречи. Много погрешни разбирания има и относно шофирането с превишена скорост. Смятат, че превишение с 10-15 км/ч е допустимо, но пренебрегването на точно тези правила води до сериозни пътни произшествия. И нашата задача тук днес е да повишим информираността и да създадем наистина различни нагласи, че трябва да се пазят“, коментира Николай Кърджиев, старши експерт „Училищна превенция“ в общинската дирекция „Превенции“.

Повече за очилата можете да видите ТУК

Подробни указания за използването на очилата можете да изтеглите от ТУК